Konkurencija Mercedesu S-Class Cabrio stiže in Minhena – predstavljen je novi BMW 8 Cabrio u dvije verzije: 840d xDrive i M850i xDrive.

Razlika u odnosu na ranije prikazani kupe je meki pokretni krov, koji se sklapa za 15 sekundi, a transformacija je moguća i u pokretu do brzine od 50 km/h.

Prednji dio automobila se ističe uskim farovima sa standardnim LED sijalicama, a moguće je naručiti i laserska svjetla koja osvjetljavaju čak 600 metara ispred vozila.

BMW “bubrezi” na ovom modelu su aktivni, što znači da se otvaraju i zatvaraju zavisno od potreba hlađenja motora.

Dizajneri su uspjeli sačuvati kupeovsku liniju, bez obzira na pokretni krov. Pored detalja na prednjim blatobranima, bočnu liniju krase i aluminijumski točkovi modernog multi-spoke dizajna sa lakiranim kočionim čeljustima.

bmw 8 cabrio

Raduje i činjenica da nema lažnih izduvnih cijevi – tu su dva izduva koja garantuju grmljavinu kada se aktivira opcija Sport Plus.

02 1 Bmw 8 Cabrio

U unutrašnjosti, stvari su takođe slične kupe verziji – potpuno digitalni displej umjesto klasičnih pokazivača, te veliki 10 inčni displej info sistema, kojim je moguće upravljati preko standardnog okretnog prekidača, komandi na volanu, ali i pomoću glasa i pokreta rukom.

04 1 Bmw 8 Cabrio

Cabrio je dodatno opremljen zaštitom od vjetra, a opcionalno se nudi sistem za grijanje putnika toplim vazduhom iz naslona za glavu (nešto kao Mercedesov “vazdušni šal”), tako da im ne bude hladno ako uživaju u vožnji ovog bavarskog ljepotana tokom svježijih dana.

bmw 8 cabrio

Spisak opreme u BMW-u 8 cabrio je kilometarski: sistemi za asistenciju, automatska duga svjetla, praćenje kolovozne trake, parking asistent su standard.

Mogu se naručiti aktivni tempomat sa Stop&Go funkcijom, sistem za autonomnu vožnju koji samostalno upravlja vozilom, aktivna zaštita od bočnog sudara, pomoć kod izbjegavanja prepreka kao i sistem koji upozorava vozača na ulazak vozila u jednosmjernu ulicu iz pogrešnog pravca.

01 1 Bmw 8 Cabrio

Dodatne pogodnosti su bežični internet, ključ sa displejem, Bowers & Wilkins Diamond Surround audio sistem, ventilirana i grijana sjedišta, a moguće je naručiti i detalje enterijera izrađene od stakla.

03 1 Bmw 8 Cabrio

Kako je već navedeno, Cabrio ima dvije pogonske opcije: prva je redni dizel šestak sa 320 konja i ubrzanjem od 0-100 km/h za 5,2 sekunde.

Jača verzija je benzinski V8 twin-turbo motor od 530 konjskih snaga, kojem treba samo 3,9 sekundi da ubrza ovaj automobil težak dvije tone do 100 km/h.

BMW tvrdi da je maksimalna potrošnja dizelskog motora 7 litara, a benzinca 10 litara, u šta iskreno sumnjamo.

11 1 Bmw 8 Cabrio

Oba modela se isporučuju sa osmostepenom automatskom Steptronic transmisijom koja snagu prenosi na sva 4 točka, a maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h.

BMW 8 Cabrio je standardno opremljen adaptivnim ovjesom i aktivnim upravljačem, dok postoji mogućnost za nadogradnju voznih karakteristika ugradnjom opcionalnog M paketa.

Ovaj paket uključuje točkove od 19 ili 20 inča, sportski kočioni sistem, posebne spojlere sa većim usisnicima za vazduh, kao i ekskluzivne elemente u enterijeru.

05 1 Bmw 8 Cabrio

Početkom sljedeće godine se očekuje i premijera verzije sa 4 vrata – BMW 8 Gran Coupe.

Budući da će proizvodnja BMW serije 6 kupe i kabriolet biti obustavljena, BMW 8 se može smatrati nasljednikom ovih modela.

Previđeni start prodaje se očekuje tokom 2019. godine, po cijeni nekoliko hiljada eura višoj od verzije sa tvrdim krovom (koja košta od 100 do 150 hiljada eura u zavisnosti od motora i opreme).

Top 10 zanimljivosti o BMW-u možete pročitati ovdje.