Stigao je najveći BMW terenac – BMW X7. Konkurenta Mercedesovoj GL klasi krase raskošne dimenzije: 5,1 metara dužine, 2 metra širine i 1,8 metara visine, sa najvećom BMW maskom  ikad ugrađenom. Iako je od serije 7 kraći za samo 8 cm, SUV izgleda skladno – sa čistim i elegantnim linijama oslikava tradicionalni izgled ovog tipa vozila.

Pomenuta maska je detalj koji se neće svima svidjeti: jednostavno je prevelika, a uski farovi dodatno pojačavaju utisak njenih enormnih dimenzija.

bmw x7 4

Standardno BMW X7 nudi 7 sjedišta u 3 reda, a moguće je naručiti i opciju sa 6 mjesta za sjedenje, gdje putnici u drugom redu imaju ista sjedišta kao vozač i suvozač, uz prtljažnik od 730 litara. Kada su sva sjedišta u upotrebi, ostaje 326 litara prostora u gepeku, a u slučaju da se sva preklope dobija se gigantskih 2.120 litara.

bmw x7 3

Enterijer prema slikama djeluje kvalitetno, u aktuelnom BMW stilu, a dominiraju dva ekrana od 12,3 inča. U zastakljenom krovu uživaju jednako svi putnici, kao i u 4-zonskom klima uređaju. Dodatne opcije su Harman-Kardon audio sistem od 1.500 vati i LED osvjetljenje za krov, koje može prikazati razne boje i oblike, pa čak i zvjezdano nebo.

bmw x7 2

Što se tiče motora, za sada su najavljene četiri opcije: od dizela, tu je trolitreni redni šestak u dva nivoa snage – 265 i 400 KS za M50d, a benzinske verzije su V8 od 462 KS i šestocilindraš sa 340 KS. Svi motori su upareni sa automatskim osmobrzinskim Steptronic mjenjačem, dok se snaga na sve točkove prenosi preko BMW xDrive sistema.

Standardno se isporučuje vazdušno ogibljenje, koje pored udobnosti nudi i podešavanje visine vozila od čak 80 mm, a za one koji požele da ovu krstaricu voze van puteva, u ponudi je i specijalni Off Road paket.

bmw x7 5

Što se tiče dodatnih sistema, na vozaču su na usluzi sve opcije koje se ugrađuju u moderna vozila – Od aktivnog tempomata sa Stop&Go funkcijom i kamere koja snima put i priprema vozilo na neravnine do pomoći kod promjene trake i parking asistenta.

Softver u vozilu se nadograđuje automatski – već provjereni recept Tesle, tako da će BMW X7 vremenom dobijati nove funkcije, a sistem prepoznaje glasovne komande – dovoljno je izgovoriti: „Hey BMW!” i sistem se aktivira.

BMW X7 će se proizvoditi u Americi u fabrici u Spartanburgu, a početna cijena je oko 80.000 Eura.