Na salonu u Los Anđelesu predstavljena je osma generacija najpoznatijeg sportskog automobila na svijetu – Porsche 911.

Kojom logikom se kod označavanja vodi Porsche – znaju samo oni, jer novi model ima oznaku 992, a stari su oznaka 993, 996 i 997.

Društvo iz Zuffenhausena nastavlja evoluciju automobilske ikone, ugrađujući najmoderniju tehnologiju, pojačane motore i sisteme sigurnosti.

07 Porsche 911 992

Neki će reći da je najlakši posao na svijetu biti dizajner Porschea 911, jer svaka generacija izgleda isto. Industrija traži napredak, a dizajnerima ipak nije lako ubaciti nove elemente u automobil koji ima armiju poklonika širom svijeta.

Sjetimo se samo verzije 996 sa kraja devedesetih godina i njegovih farova. Zbog tog eksperimenta, u krugovima Porsche entuzijasta ovaj model je i danas omražen, a njegova cijena je ubjedljivo najniža na tržištu polovnih primjeraka.

01 Porsche 911 996

Kada pogledamo eksterijer ovog noviteta, očigledno je to svima poznata silueta, ali dizajneri su poradili na proporcijama kako bi se dobio izgled koji je u korak sa vremenom.

Pored klasične forme, primjećuje se više oštrih uglova, pogotovo kod haube, gdje se na neki način vraćaju retro elementi sa starijih modela.

Ranije su verzije sa pogonom na sve točkove bile šire, ali od sada će i GTS i osnovni model dijeliti istu karoseriju izrađenu od aluminijuma, koja je šira od prethodnika za 45 mm.

08 Porsche 911 992

Porsche Carrera 911 S ima točkove od 20 inča naprijed, a 21 inča nazad, a bazni model će dobiti točkove od 19 inča. Keramičke kočnice su opcija, a izbor zavisi od toga gdje će potencijalni kupci koristiti svoj novi 911, jer su prvenstveno namijenjene za upotrebu na trkačkim stazama.

Prvi put smo je vidjeli na konceptu Mission E, kasnije na Panameri i Macanu, a sada je i na 911 ugrađena LED traka koja se proteže čitavom širinom zadnjeg dijela.

10 Porsche 911 992

Zanimljivo da je u prednjim blatobranima ugrađen senzor za kišu: u slučaju da detektuje vodu na putu, predložiće vozaču kišni način rada, gdje je odziv na gas nešto umjereniji, a kontrola proklizavanja radi na većem stepenu.

Ako je vanjski izgled evolucija, moglo bi se reći da je enterijer korak u pravcu prošlosti, jer je unutrašnjost verzije 992 inspirisana G modelom iz sedamdesetih godina. Po prvi put pokazivači nisu analogni, već je klasični pokazivač ostavljen samo za centralno postavljeni obrtomjer.

02 Porsche 911 992

Preostala 4 pokazivača su sada TFT ekrani na kojima se prikazuju različite informacije po želji vozača.

Na srednjem dijelu postavljen je centralni ekran info sistema od 10,9 inča, preko kojeg se upravlja svim funkcijama automobila, a ispod njega su pozicionirani prekidači za direktni pristup bitnim opcijama.

03 Porsche 911 992

Glavnu kontroverzu na premijeri je izazvala ručica mjenjača, jer svojim dimenzijama i izgledom podsjeća na aparat za brijanje, te sigurno ne priliči sportskom duhu automobila.

04 Porsche 911 992

Motori su i dalje šestocilindarski turbo bokseri ugrađeni iza zadnje osovine, kako to nalaže tradicija ovog modela. Za sada je predstavljena samo S verzija, koja je pojačana za 30 KS, tako da sada isporučuje 450 KS i ubrzava ovaj automobil od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi i dalje do maksimalnih 308 km/h.

Mjenjač je potpuno novi osmostepeni PDK, a Porsche najavljuje i klasični ručni mjenjač kao opciju u sljedećoj godini.

05 Porsche 911 992

Nema sumnje da će Porsche u narednom periodu ponuditi mali milion verzija koje se temelje na novoj 911-ki, počevši od kabriolet verzije, pa zatim pojačanih GTS modela, do motosport temeljenih GT monstruma.

Zanimljivo da je predstavljeni model teži od prethodnika za nekih 50 kg, što mnogi tumače ojačanjima karoserije, u kojoj bi se po prvi put mogle naći baterije za hibridni sistem.

Isporuke novog modela će početi sredinom sljedeće godine, sa baznom cijenom od oko 120.000 eura u Njemačkoj.

Više o Panamera GTS modelima pročitajte ovdje.

Vladimir Grujić