U skladu sa već polako ustaljenom tradicijom proizvođača iz Mlade Boleslave, Škoda planira da u 2019. godini evropskim kupcima ponudi takozvanu „power“ varijantu svog manjeg SUV-a u gami, pod komercijalnim nazivom Škoda Karoq RS.

Škodini inženjeri su se potrudili da ljubiteljima sportske vožnje među svojim kupcima ponude poseban osjećaj, nudeći estetske izmjene u odnosu na standardnu verziju Karoqa, kako iz vana, tako i u unutrašnjosti vozila.

Za vanjski sportski doživljaj Škodinog SUV-a, zaduženi su tipični RS amblem na maski hladnjaka i repu, kao i izraženi sportski prednji branik i sniženi klirens vozila.

Ljubitelji Škode će takođe moći uživati i u crnim detaljima, kao što su zatamnjeni trim stakala, odgovarajući crni oklop retrovizora, te tamni krovni nosači. Kao posljednji i najupadljiviji estetski element, konstruktori Škode su dodali specijalno dizajnirane 20-colne RS felne.

Kada je u pitanju unutrašnjost, Škoda je ovdje preuzela provjerene sastojke za uspjeh iz sportskih modela Kodiaq RS i Octavia RS. Radi se prije svega o detaljima opšivenim karbonskim vlaknima, te sjedištima i volanu koji jasno upućuju na činjenicu da se radi o sportskoj mašini.

Izvor: autoevolution

I na kraju ono najvažnije za sve nas koji gajimo blage manijakalne sklonosti prožete konjskim snagama i obrtnim momentom! Konstruktori Škode Karoq RS su za pogonsku jedinicu planirali dvolitarski turbo-benzinac, preuzet iz modela Cupra Ateca, sestrinskog brenda Seat.

Na papiru, ovaj agregat bi budućim vlasnicima ovog sportskog terenca trebao pružati 300 KS i 380 Nm čistog sportskog zadovoljstva, upotpunjenog adaptivnom šasijom i pogonom na svim točkovima, najvjerovatnije u serijskom paketu.

Kako Cupra Ateca ubrzava do 100 km/h za 5,4 sekunde i postiže maksimalnih 245 km/h, očekuje se da će i Karoq RS imati slične performanse.

Predstavljanje nove Škodine RS perjanice je planirano za 2019. godinu, a očekivana cijena na njemačkom tržištu bi trebala biti ispod 40.000 eura.

Nenad Dević