Nakon hečbek varijante u Ženevi i karavana na salonu automobila u Parizu ove godine, Toyota je u Kini predstavila i limuzinsku varijantu 12. generacije Corolle.

Čak 46 miliona Corolla je prodano od 1966. godine.

Corolla 1

Naprodavaniji Toyotin model u novoj generaciji krasi moderan i dinamičan dizajn u skladu sa aktuelnim trendovima, unaprijeđeni motori i bogata sigurnosna oprema.

Sedan varijanta dijeli elemente kako unutrašnjosti, tako i eksterijera sa ranije predstavljenom verzijom sa 5 vrata i karavanom.

Kod limuzinske verzije elementi karoserije su nešto konzervativnije dizajnirani, tako da ovaj automobil pogotovo u zadnjem dijelu podsjeća na veći model Camry.

U prostranom i ergonomski oblikovanom enterijeru ističu se displej multimedije od 8 inča i digitalni info ekran ispred vozača, a podržano je i bežično punjenje telefona.

corolla-interior

Novi model je za 20 mm niži i ima nešto širi trag točkova, a međuosovinsko rastojanje je ostalo na 2.700 mm kao kod ostalih modela. Corolla je postavljena na (TNGA) GA-C platformu, na kojoj je baziran već ranije predstavljeni Prius. Ova platforma obećava bolju krutost karoserije i veću slobodu u dizajnu, a niže težište upareno sa multi-link ovjesom osigurava dinamiku vožnje bez ugrožavanja udobnosti.

U okviru ove platforme posebna pažnja je posvećena smanjenju buke, tako što su posebni materijali koji apsorbuju zvuk ugrađeni u panele i spojeve karoserije.

Što se tiče pogona, u ponudi su dva motora: standardni benzinac od 1.6 litara i 132 KS, sa opcijom ručnog mjenjača sa 6 brzina ili automatskog CVT i potrošnjom od oko 6 litara.

Toyota ostaje vjerna hibridima, pa je po prvi put u ponudi i unaprijeđeni hibridni pogon sa benzincem od 1.8 litara koji isporučuje ukupno 122 konjske snage i u prosjeku troši 4,1 litru.

Dizel verzija za sada nije najavljena.

corolla

Paket sigurnosti, pored 8 air-bagova i kontrole stabilnosti, standardno uključuje sistem za detekciju pješaka, aktivni tempomat sa praćenjem saobraćajne trake i sistem za rano upozoravanje u slučaju sudara.

Automobil japanskog proizvođača će vam pomoći u vožnji tako što će preuzeti upravljanje na autoputu, a takođe tu su automatska duga svjetla.

Toyota Corolla Sedan za evropsko tržište će se proizvoditi u Turskoj, a prve isporuke se očekuju početkom 2019. godine.

 


Novi dizajn

Staro ime

Vladimir Grujić