Porsche je proširio ponudu modela Panamera sa dvije nove verzije – Panamera GTS i GTS Sport Turismo.

panamera gts 1Radi se o sportskim verzijama pokretanim V8 motorom od 460 KS i 620 Nm sa sportskim izduvnim sistemom. Biturbo pogonska jedinica je pojačana za 15 KS u odnosu na ranije izvedbe i omogućava ubrzanje od 0-100 za 4,1 sekundu i maksimalnih 292 km/h. Porsche tvrdi da je prosječna potrošnja samo 10,6 litara, ali možemo biti sigurni da je u stvarnim uslovima vožnje znatno veća.

panamera gts 5

Prenos snage se vrši preko osmobrzinskog mjenjača sa duplim kvačilom, a za trakciju je zadužen pogon na sve točkove uz Porsche Traction Management. Vazdušno ogibljenje sa tri opcije podešavanja je spušteno za 10 mm, a Porsche Active Suspension Management daje više mogućnosti za sportsku kalibraciju.

panamera gts 2

Povećanu snagu moraju pratiti odgovarajuće kočnice, pa su na GTS modele su ugrađeni diskovi promjera 390 mm naprijed i 365 mm nazad.

Vanjski izgled se bazira na zatamnjenim elemetima karoserije, velikim točkovima od 20 inča, dok u enterijeru dominiraju crna alkantara, aluminijum te novi Connect Plus modul za povezivanje sa elektronskim uređajima.

panamera gts 3
Po prvi put u Panameru su ugrađeni digitalni pokazivači Porsche Advanced Cockpit, heads-up displej, adaptivni tempomat i upravljanje zadnjim točkovima.

Panamera GTS i Panamera GTS Sport Turismo nastavljaju tradiciju GTS modela koja je započeta davne 1963. godine sa modelom 904 GTS.