VIN (Vehicle Identification Number) ili kako se kod nas često zove „broj šasije“ je jedinstveni niz od 17 brojeva i slova koji je utisnut na svaki automobil, pa se može posmatrati kao „automobilski otisak prsta“.

Ova oznaka se ne odnosi samo na šasiju, već sadrži kompletnu identifikaciju automobila, koja uključuje motor, tip karoserije, opremu itd.

Nalazi se na više mjesta na automobilu, npr. ispod prednjeg vjetrobranskog stakla, ispod haube kod kućišta prednjih amortizera i na okviru vozačevih vrata.

Od početka osamdesetih, američko ministarstvo za sigurnost saobraćaja je propisalo format ove oznake i od tada se koristi u čitavom svijetu, ne samo za automobile, već i za motocikle, kamione, autobuse itd.

Iako na prvi pogled izgleda kao nepovezan skup znakova, svaki znak ima svoje mjesto i posebno značenje.

Broj šasije ne sadrži slova Q (q), I (i) i O (o), kako se ne bi pogrešno tumačili kao brojevi 1 i 0.

Šta sve uključuje broj šasije?

Prve tri oznake obilježavaju WMI (World Manufacturer Identification) odnosno svjetsku oznaku proizvođača, koja uključuje lokaciju, odnosno region proizvođača.

U ovoj oznaci, prvo slovo ili broj označava region ili zemlju proizvođača: npr. automobili proizvedeni u SAD-u počinju s 1, 4 ili 5. Kanada je 2, a Meksiko 3. Japan je J, Južna Koreja K, Engleska S, Njemačka W, a Švedska ili Finska Y.

Oznaka za Audi je WAU, Alfa Romeo ZAR, BMW koristi oznaku WBA ili WBX, Renault je VF1 ili VF2 itd.

Ako proizvođač ima fabriku u nekoj drugoj zemlji, oznaka se mijenja, pa tako Audiji iz mađarske fabrike u Đeru, imaju oznaku TRU.

Sljedećih šest brojeva u broju šasije (pozicije 4-9) označavaju generalne karakteristike vozila.

Oznake od 4 do 8 mjesta se odnose na podatke kao što su model, tip karoserije, vrsta pogona i tip motora.


Broj na poziciji 9 je uvijek 9 kod većine modela proizvedenih u Evropi, a kod modela sa drugih kontinetata je kontrolna oznaka koja nam ne govori mnogo, već se preko nje u nekim državama kontroliše da li je broj šasije mijenjan.

Sljedeća grupa od osam elemenata (pozicije od 10 do 17) služi kao identifikator vozila i jedinstvena je za svako vozilo.

Na 10. mjestu nalazi se slovo koje označava godinu modela. Ovdje treba obratiti pažnju da se ne radi o godini proizvodnje nekog automobila, nego samo o godini modela (obično auta proizvedena od 9. do 12 mjeseca tekuće godine, imaju oznaku sljedeće modelske godine).

Slova od B do Y odgovaraju godinama od 1981. do 2000. Od 2001. do 2009. umjesto slova su korišteni brojevi 1 do 9.

Nova abeceda je započela sa slovom A 2010. godine i nastaviće se do 2030. godine.

Škoda KaroqSlovo ili broj na mjestu 11 označava fabriku za proizvodnju u kojem je automobil proizveden. Svaki proizvođač automobila ima vlastitu grupu kodova za svoje proizvodne pogone.

Posljednjih šest cifri (pozicije 12 do 17) je serijski broj određenog automobila, koji svaki automobil dobija na proizvodnoj liniji.

Zašto je broj šasije važan?

Kod kupovine automobila, pomoću ovog broja je moguća provjera registracije ili da li se automobil vodi kao ukraden, a pojedine osiguravajuće kuće čuvaju podatke o isplaćenoj šteti za određeni automobil, pa tako možete saznati da li je auto bio učesnik nezgode.

Većina servisera sada koriste elektronske kataloge rezervnih dijelova, koji traže da se unese VIN, kako bi pronašli odgovarajući dio za neki automobil.

Ovlašteni servisi mogu izvršiti proveru servisa nekog modela, ako su rađeni u mreži ovlaštenih servisa, ali obično ove podatke daju samo vlasniku vozila, zbog čega neke automobile nije lako provjeriti.

Da li je moguća provjera istorije automobila i opreme preko broja šasije?

Iako je ranije bilo pokušaja da se podaci o istoriji automobila, saobraćajnim nesrećama, ukradenim vozilima i fabrički ugrađenoj opremi centralizuju, često su bili nekompletni, jer svaka zemlja i svaki proizvođač automobila ima drugačiji sistem u kojem čuva ove podatke.

Zadnje 2 godine zaživio je sistem CarVertical koji prikuplja podatke iz cijelog svijeta, što uključuje baze osiguranja, ovlaštenih servisa, auto-otpada itd.

Na ovaj način, moguće je provjeriti da li je auto bio razbijen, da li se vodi kao ukraden itd., a kod pojedinih primjeraka može se saznati i pređena kilometraža.

Nedavno sam za prijatelja provjeravao Golfa koji je u oglasima izgledao perfektno, ali nakon provjere preko ovog sistema smo saznali da je imao saobraćajku u Njemačkoj, a tu su bile i slike:


Na ovaj način su se izbjegli skupi troškovi za sitan iznos koliko košta ovaj izvještaj, pa se i vi čuvajte ovog Golfa karavana, broj šasije je WVWZZZAUZKP567830.

Ukoliko ste našli zanimljiv primjerak koji planirate kupiti, njegovu istoriju možete provjeriti preko sistema CarVertical klikom ovdje.

Vladimir Grujić