VIN (Vehicle Identification Number) ili kako se kod nas često zove „broj šasije“ je jedinstveni niz od 17 brojeva i slova koji je utisnut na svaki automobil, pa se može posmatrati kao „automobilski otisak prsta“.

Ova oznaka se ne odnosi samo na šasiju, već sadrži kompletnu identifikaciju automobila, koja uključuje motor, tip karoserije, opremu itd.

Nalazi se na više mjesta na automobilu, npr. ispod prednjeg vjetrobranskog stakla, ispod haube kod kućišta prednjih amortizera i na okviru vozačevih vrata.

Prvi identifikacione oznake su postavljene na automobile 1954. godine, a do 1981. godine nije bilo jedinstvene stadardizacije, pa tako stariji automobili imaju oznake od 11 elemenata.

Od početka osamdesetih, američko ministarstvo za sigurnost saobraćaja je propisalo format ove oznake i od tada se koristi u čitavom svijetu, ne samo za automobile, već i za motocikle, kamione, autobuse itd.

Iako na prvi pogled izgleda kao nepovezan skup znakova, svaki znak ima svoje mjesto i posebno značenje.

Broj šasije ne sadrži slova Q (q), I (i) i O (o), kako se ne bi pogrešno tumačili kao brojevi 1 i 0.

Zašto je broj šasije važan?

Kod kupovine automobila, pomoću ovog broja je moguća provjera registracije ili da li se automobil vodi kao ukraden, a pojedine osiguravajuće kuće čuvaju podatke o isplaćenoj šteti za određeni automobil, pa tako možete saznati da li je auto bio učesnik nezgode.

Većina servisera sada koriste elektronske kataloge rezervnih dijelova, koji traže da se unese VIN, kako bi pronašli odgovarajući dio za neki automobil.

Šta sve uključuje broj šasije?

Prve tri oznake obilježavaju WMI (World Manufacturer Identification) odnosno svjetsku oznaku proizvođača, koja uključuje lokaciju, odnosno region proizvođača.

U ovoj oznaci, prvo slovo ili broj označava region ili zemlju proizvođača: npr. automobili proizvedeni u SAD-u počinju s 1, 4 ili 5. Kanada je 2, a Meksiko 3. Japan je J, Južna Koreja K, Engleska S, Njemačka W, a Švedska ili Finska Y.

Oznaka za Audi je WAU, Alfa Romeo ZAR, BMW koristi oznaku WBA ili WBX, Renault je VF1 ili VF2 itd.

Ako proizvođač ima fabriku u nekoj drugoj zemlji, oznaka se mijenja, pa tako Audiji iz mađarske fabrike u Đeru, imaju oznaku TRU.

Sljedećih šest brojeva u broju šasije (pozicije 4-9) označavaju generalne karakteristike vozila.

Oznake od 4 do 8 mjesta se odnose na podatke kao što su model, tip karoserije, vrsta pogona i tip motora.


Broj na poziciji 9 je kontrolna oznaka koja se koristi za otkrivanje neispravnih VIN-ova., tj. on otkriva da li je neki od prethodnih brojeva modifikovan.

Broj koji se pojavljuje na tom mjestu varira i temelji se na matematičkoj formuli koju je razvilo američko Ministarstvo saobraćaja, a kod automobila proizvedenih u Evropi, tu je uvijek broj 9.

Sljedeća grupa od osam elemenata (pozicije od 10 do 17) služi kao identifikator vozila i jedinstvena je za svako vozilo.

Na 10. mjestu nalazi se slovo koje označava godinu modela. Ovdje treba obratiti pažnju da se ne radi o godini proizvodnje nekog automobila, nego samo o godini modela.

Slova od B do Y odgovaraju godinama od 1981. do 2000. Od 2001. do 2009. umjesto slova su korišteni brojevi 1 do 9.

Nova abeceda je započela sa slovom A 2010. godine i nastaviće se do 2030. godine.

Škoda KaroqSlovo ili broj na mjestu 11 označava fabriku za proizvodnju u kojem je automobil proizveden. Svaki proizvođač automobila ima vlastitu grupu kodova za svoje proizvodne pogone.

Posljednjih šest cifri (pozicije 12 do 17) je serijski broj određenog automobila, koji svaki automobil dobija na proizvodnoj liniji.

Šta znače oznake na staklima, možete pročitati ovdje.

Vladimir Grujić